søndag den 6. juli 2014

En ko i harmonisk fireklang


Denne idé fik jeg en dag, da jeg kørte hjem fra arbejde, hvor jeg så den skønneste flok sortbrogede køer stå og græsse på en mindst lige så smuk grøn græsmark.

Faktisk var det så skøn en oplevelse, at jeg måtte holde ind et øjeblik bare for at nyde synet, og så var det, at jeg fik den største lyst til at omsætte oplevelsen til et forløb i billedkunst.

Mit formål med forløbet er, at eleverne får:

  • viden om forskellige former for farveharmonier.
  • lært simple teknikker til at skabe farveharmonier ud fra farvecirklen.
  • erfaring med at skabe billedudtryk med farveharmonier.
  • øvet at iagttage billeder og tegne konturer.
Mine tanker om processen på holdet:

Jeg vil starte med at vise eleverne en masse billeder af sortbrogede køer, og så vil jeg stille dem opgaven at finde de særlige, som kendetegner den sortbrogede ko. Det kommer til at foregå i små grupper, og jeg vil bede eleverne om at skive det, de finder ud af på tavlen.
I fællesskab vil jeg lave opsamling på de kendetegn, de har fundet i grupperne, o gjeg vil i den sammenhæng også komme ind på konturerne.

Herefter skal eleverne selv i gang med at fremstille billeder. 

Som afrunding vil jeg lave billessamtale med eleverne, hvor mit fokus vil være de forskellige billedudtryk, farveharmonierne og konturerne.

Min billedfremstillingen til forløbet - fra proces til færdig produkt:

Jeg starter ud med at grunde en plade med hvid gesso. Jeg bruger gesso som grunder, fordi den danner en god base at male videre på, der betyder, at man kan spare på de andre akrylfarver, man skal bruge.
Når jeg har grundet pladen, tegner jeg koens konturer op på pladen med blyant.



Herefter går jeg i gang med at male koen med den farveharmoni, jeg har valgt. Min farveharmoni er grøn, orange, lilla og blå (en firklang).

Jeg starter med den grønne.


Fortsætter med den orange.


Går videre med den lilla.


Og slutter med en baggrund, der er blå.


Til sidst får øjnene, de andre malede områder og baggrunden liv. De malede områder farvelægger jeg med Caran D' Ache (Neocolor II), da de er vandopløselige. Baggrunden tilføjer jeg cirkler i forskellige størrelser med Posca tuscher.


I starten kunne jeg egentlig ikke lide billedet, men nu er jeg blevet helt glad for det. Og det er helt sikkert, at jeg skal prøve det igen.

5 kommentarer:

  1. Hej Tatjana.
    Sikke et fint projekt! Og et flot resultat! Hvilke plader bruger du til at male på? Og i hvilken størrelse?
    Vh Marie

    SvarSlet
  2. Hejsa Marie,

    Tak for din kommentar. Jeg er rigtig glad for, at du kigger forbi min blog.

    Til dette projekt har jeg brugt "affaldsmateriale" fra en fabrik, der laver ringbind i både pap og plast. Siderne til mapperne var "fejlskåret", og de skulle derfor bare smides ud, men det synes jeg nu, var synd.

    Pladerne er blevet grundet med "Hvid Gesso. Det er en hurtigtørrende dækkende maling, som du kan købe i Søstrene Grene til billige penge.

    Alternativt kan du bruge hård masonitplade. Målene på pladerne er 30cm*40cm.

    Kreative hilsner fra

    Tatjana

    SvarSlet
  3. Super, Super, Super fint arbejde!!!

    SvarSlet
  4. Det ser super spændende ud :)

    SvarSlet