søndag den 2. august 2020

Ovartaci kunstner og kunst "på kanten"

 

Ovartaci, Overtosse eller Louis Marcussen er 3 navne på den samme person, men som kunstner blev Louis først og fremmest kendt som Ovartaci. Navnet Ovartaci tog han, mens han som skizofren patient tilbragte over halvdelen af sit liv på Psykiatrisk hospital i Risskov. Det var også her, at han udviklede sin kunst, men det er først i 1979, hvor Ovartaci bliver inviteret til at deltage i udstillingen "Outsider" på Louisiana, at han bliver anerkendt som kunstner.

Ovartacis livshistorie og hans tilgang til kunsten har siden min tidlige ungdom fascineret mig, og da vi i billedskolen besluttede temaet "På kanten", var det oplagt for mig at gribe til fordybelse i kunstneren Ovartaci og hans kunstneriske univers.

Aktiviteten kalder jeg derfor: Ovartaci kunstner og kunst "på kanten".

Målene for aktiviteten er, at eleverne:
 • får viden om kunstneren Ovartaci, hans særlige livshistorie og kunstneriske univers.
 • lærer hvad begrebet parafase betyder.
 • arbejder praktisk med at skabe egne skulpturelle Ovartaci parafraser.

Aktiviteter før det praktiske billedarbejde
Jeg begynder med at vise børnene flere af Ovartacis værker, og i den proces taler vi om værkerne, de særlige kendetegn og hans motiver. 
Jeg fortæller også om dele af hans livshistorie og det at han gennem sit liv på psykiatrisk afdeling vekslede mellem at være mand og kvinde.
I processen har jeg særligt fokus på hans skulpturer. Ligesom jeg også taler med børnene om på hvilken måde Ovartaci kunne være en kunstner "på kanten".
Til sidst fortæller jeg børnene, at de selv skal i gang med at skabe en Ovartaci skulptur på kanten, og jeg fortæller dem, hvilke materialer, de skal bruge.

Sådan kan du lave en Ovartaci skulptur

Lav i ledning, ståltråd eller bonzaitråd et skelet, til skulpturen.


Giv skulpturen fylde med krøllet avispapir og fastgør det med malertape.
Giv nu den formede skulptur to lag papmache over det hele. Husk at montere en papirclips på hovedet, så den danner en krog man kan komme en snor ignnem. Lad skulpturen tørre.


Læg den tørre skulptur på grå kardus og tegn så godt det er muligt konturen omkring hele skulpturen. Husk at der skal tegnes til både for- og bagside. Farvelæg blødt med brun Neocolor I. Tegn eventuel bryst og ribben op med hvid Neocolor I. Tegn bryn og næsebor med mørkeblå Neocolor I. Tegn på det resterende papir øjne og mund.
Klip de favelagte kroppe, øjne og munden ud. Smør vævsklæber på alle delene og klæb dem på skulpturen. Det kan tage lidt tid at få det til at fæstne, men det hjælper at gnide forsigtigt på papiret, når det er blevet blødt op af vævsklæberen. Lad skulpturen tørre.

Tegn sommerfuglevinger på grå kardus og farvelæg dem med Neocolor I i de farver, du synes om. Husk at farvelægge på begge sider. Monter vingerne med tyl på skulpturen. Fold dem eventuelt inden. Sæt en tråd i papirclipsen. Ovartaci skulpturen er nu færdig og klar til ophængning.

Anvendte materialer:
 • Hvid installationsledning, kraftig ståltråd eller bonzaitråd.
 • Aviser i strimler.
 • Malertape.
 • Papirclips.
 • Tyl.
 • Vævsklæber eller tapetklister.
 • Akrylmaling okkerfarvet
 • Grå kardus.
 • Neocolor I.

Rigtig god fornøjelse til dig, som også har mod på Ovartaci skulpturer.

HUSK at indberette de sider du anvender på min blog til CPOYDAN!
 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar