onsdag den 28. juni 2017

Drømmen om at flyve - Kunst i børnehøjde med Jane Susanne Andersen



Den åbne skole er en skole, som inddrager sin lokale omverden i undervisningen. I Favrskov Kommune har vi i folkeskolen et fantastisk samarbejde med kommunens fire billedskoler - Hinnerup, Ulstrup, Hammel og Hadsten.

I år har jeg haft besøg af min kollega i billedskolen Jane Susanne Andersen i min 4. klasse. 
Jane er kunstner og forfatter, og hun har en dejlig evne til at bringe kunsthistorien og samtidskunsten i spil hos børn på en måde, så den fanger. Derudover har hun evnen til at omsætte kunstneres værker til aktiviteter for børn med et fokus på parafraser. 
Det er en fornøjelse at være med på sidelinjen og opleve Jane dele ud af sin viden, idéer og praksis til både børn og voksne.
Denne gang var titlen på Janes workshop "Drømmen om at flyve - et praktisk forløb om Marc Chagall", og som altid er den begrundet i Forenklede Fælles Mål for faget billedkunst. Hvis I er blevet nysgerrig på, hvordan processen var, herunder indhold, materialer og teknikker, er I velkomne til at skrive til Jane.

Resultatet af Janes besøg taler for sig selv, men jeg kan med et bredt smil på læben fortælle, at vi havde en 4. klasse, der var meget optagede af deres billedfremstillinger og samtidig stolte af deres færdige værker.

Se bare 4. klasses parafraser af Marc Chagalls værker.


























Og så lige et fælles billede.



Lidt om åben skole

I vejledningen for faget billedkunst står der blandt andet følgende om åben skole:

"Billedskolerne byder med deres mulighed for fordybelse på gode input og perspektiver for, hvordan man kan arbejde med billeder. Samarbejdet kan foregå i kortere eller længere forløb og på flere forskellige måder på skolen eller ved besøg på billedskolen. Samarbejdet kan fx ske ved, at billedskolens lærerkræfter anvendes som inspiration og supplement til folkeskolens egen billedkunstundervisning og herigennem støtte op om skolens mål for faget. Der kan både være tale om indsatser, der henvender sig generelt til eleverne i folkeskolen, og indsatser, der henvender sig til mere specifikke elevgrupper.

Som led i den understøttende undervisning er der særlige muligheder for at etablere forskellige typer af samarbejde. Billedskolelærerne kan her alt efter konkret indhold indgå med undervisning af en større eller mere afgrænset elevgruppe på lige fod med andre voksne, som forestår den fagunderstøttende undervisning i dette tidsrum. Der kan eksempelvis arbejdes med installationer for større grupper af elever eller maleri i en lidt mindre workshop."




mandag den 26. juni 2017

Monsterstreger - Lavet af børn i Hinnerup Billedskole


De fleste børn synes, det er herligt at få tid til at eksperimentere og producere. Med aktiviteten "Monsterstreger" fik børnene i Hinnerup Billedskole mulighed for det, og som underviser var det en sand fornøjelse at iagttage, for der blev virkelig eksperimenteret og produceret. Det blev både produceret til ferniseringen og til mor, far, søster, bror og bedsteforældre. De var ren succes også for de børn, der tager lidt længere tid om selve den billedskabende proces.

Og er du blevet nysgerrig på målene og processen for børnenes billedfremstilling, kan du læse meget mere i dette indlæg: Monsterstreger - Aktivitet beskrevet til læreren.

Og her kommer det bedste, nemlig børnenes monstre med en helt personlig monsterstreg.























Monsterstreger




Hvad nu hvis vi maler omridset af et monster med akrylmaling, en streg og venstre hånd, sådan lyder overskriften på denne lille aktivitet. En lidt skør overskrift, men det er også en overskrift, der giver plads til leg og eksperimenter.

Kort om målene for aktiviteten

Målene for aktiviteten "Monsterstreger" er, at eleverne:
  • eksperimenterer med og udtrykker sig i billeder (....).

Sådan kan du gøre - fra proces til færdigt monsterbillede.
  1. Find et stykke farvet karton og en blyant. Start et tilfældigt sted på papiret og tegn med blyant med venstre hånd et omrids af et monster. Blyanten må ikke slippe papiret.
  2. Find pensel og sort akrylmaling. Mal det tegnede omrids op med akrylmalingen.
  3. Find plastikkortet og døp det i den sorte akrylmaling. Lav tryk rundt omkring på monsterkroppen med kortet. Drej kortet på forskellige måder, det er med til at skabe struktur. Lad monsterkroppen tørre.
  4. Klip monsterkroppen ud og lim den på et stykke sort kardus A4 format.
  5. Tegn øjnene på hvid og sort karton, klip dem ud og find ud af, hvor i monstrets ansigt øjnene skal placeres. Lim øjnene fast.
  6. Tegn mund og tænder på sort og hvid karton, klip begge dele ud og find ud af, hvordan  det skal placeres. Lim munden fast.
  7. Skriv et af ordene - monster, monsterstreger eller monsterlines - på den sorte baggrund. Lad bogstaverne begynde ved yderkanten af baggrunden og lad bogstavernes størrelse variere afhængig af formen på monstret (Se eventuel det gule eller lyserøde monster).
  8. Tegn streger med posca tusch rundt i yderkanten af det sorte kardus papir, så stregerne danner en form for ramme uden om monstret.
  9. Udstil de færdige monsterbilleder på skolen.






Anvendte materialer
  • Farvet karton A4 format.
  • Hvid karton.
  • Sort kardus A4 format.
  • Sort akrylmaling.
  • Pensel.
  • Brugte plastikkort a la dankort - alternativt kan man bruge et stykke kraftigt pap.
  • Posca tuscher i forskellige farver.

Se hvordan elevernes monsterbilleder er kommet til at se ud her: Monsterstreger - Lavet af børn i Hinnerup Billedskole