søndag den 24. februar 2013

Pablo Picassos mange ansigter

Jeg har altid været fascineret af Pablo Picassos værker, hans multitalent og hans evne til hele tiden at udvikle sit kunstneriske udtryk. Det er således med afsæt heri samt i "Formål for faget billedkunst", hvori der blandt andet står følgende:

"Eleverne skal i arbejde med plane (.... ) billeder tilegne sig færdigheder i og viden om kunst (....) som grundlag for at udtrykke sig gennem billeder (....)".

I dette forløb vil jeg videre have et særligt fokus på at skildre ansigtet fra såvel siden som forfra i et og samme portræt. Jeg vil også have fokus på kolde og varme farver.

Jeg har ladet mig inspirere af følgende Pablo Picasso billeder:
  • Burst of a Seated Woman, 1960.
  • Dora Maar, 1937.
  • Seated Woman, 1937.
De tre billeder har jeg fundet på internettet, men de er ikke gengivet her, da de er beskyttet af ophavsretten. 

Forløbet kalder jeg: Pablo Picassos mange ansigter.

Om målene med forløbet

Målet for forløbet er, at eleverne:
  • får viden om global billedkunst - konkret Pablo Picasso.
  • øver at samtale om Pablo Picassos billeder ud fra undersøgelser, analyser, tolkninger og vurderinger.
  • udbygger deres kendskab til farvelæreprincipper - konkret kolde og varme farver.
  • bliver i stand til at sætte et udvalg af værker fra andre billedkategorier i relation til deres eget billedarbejde.

Om min forberedelse af forløbet - fra proces til færdigt billede

Min første fremstilling af et Pablo Picasso portræt.

Billede 1
Min anden fremstilling, og denne gang er det med billeder af fremstillingsprocessen.

Billede 2









 Færdigt

Jeg fik undervejs i processen en ny idé, som jeg måtte afprøve. Jeg indrømmer, at det er et af de billeder, der i dag er en del af vores digitale kultur, som har inspireret mig. Det er nemlig ikonet for "Finder" på en MacBook.

Billede 3 - Pablo Picasso eller Apple ?

Til billedfremstilling har jeg brugt følgende materialer

Billede 1 og 2 

  • Hvid kardus (A3).
  • Blyant til optegning.
  • Caran D' Ache Neocolor I.
  • Sort tynd tusch til tekst.
Billede 3
  • Hvid kardus (A3)
  • Blyant til optegning.
  • Gammel bogpapir.
  • Sort tynd tusch til tekst.
Min 3. årgang har fremstillet de fineste Picasso ansigter, og har I lyst, kan I finde dem her: Pablo Picassoansigter lavet af 3. årgang. Skriv gerne en kommetar, det vil eleverne blive glad for.

tirsdag den 12. februar 2013

På besøg i universet

Ind imellem bliver jeg grebet af tanken om at kunne kombinere naturvidenskab og billedkunst, mens jeg samtidig bevarer et billedkunstfagligt læringspotentiale. Blandt andet har jeg længe leget med tanken om at omsætte viden om universet og planeterne til et konkret billedudtryk under overskriften: "På besøg i universet".  For at blive lidt klogere tog jeg på opdagelse i det store blogland, og på Thomas Elementary Art fandt jeg et spændende forløb. Forløbet har jeg krydret med min egen faglighed, og det blev til to færdige billeder.




Til billedfremstillingen har jeg brugt disse materialer:
  • Sort kardus til baggrund (A3).
  • Tynd lys gul akrylmaling til stjernerne på baggrunden.
  • Hvid kardus til solen, planeterne, raketten og astronauten.
  • Blød pastel til solen, planeterne, raketten og astronauten.
  • Sort, grå og rød tusch til raketten og astronauten.
  • Fixativ
Og min arbejdsproces forløb sådan:
  • Et stykke sort kardus (A3) sprøjtes med tynd lys gul akrylfarve.
  • Solen og planeterne tegnes op på hvid kardus. Viden om planeternes størrelsesforhold, placering og farver kan findes på internettet.
  • Solen og planeterne farvelægges med blød pastel, hvorefter de sprayes med Fixativ og klippes ud. Jeg har valgt pastelkridt, fordi det giver mulighed for træning af at gnide farver sammen, samtidig giver pastelkridt et fantastisk farvespil.
  • Raketten og astronauten tegnes med blyant og fri hånd. De endelige tegninger optegnes med sort tusch, farvelægges efter eget valg og klippes ud til sidst. Jeg har begrænset mig til farverne sort, rød og grå, og jeg har søgt inspiration til at tegne raketten og astronauten på internettet.
  • Til sidst monteres solen, planeterne, raketten eller astronauten på baggrunden med almindelig limstift.

Jeg glæder mig allerede nu til at præsentere mine elever for denne opgave. Det er herligt at have glædelige forventninger til sine elever, for det kommer der rigtig fine ting ud af, se bare elevernes flotte billedfremstillinger her: Med 4. årgang på rumfart i universet.

"Skrotbog" inspireret af Carla Sonheim

Carla Sonheim er en amerikansk kunstner og illustrator, som jeg ofte bliver inspireret af. Hun har udgivet et par bøger, som jeg synes er rigtig brugbare i praksis. Jeg holder særligt af hendes bøger, fordi hun i dem lægger op til, at vi slipper fantasien løs.
De to bøger, som jeg har haft særlig glæde af er "Drawing Lab for Mixed-Media Artists" (2010) og "Drawing and Painting Imaginary Animals - A Mixed-Media Workshop by Carla Sonheim" (2012).




Jeg har synes, det er herligt at afprøve Carla Sonheims idéer i praksis, og mit seneste projekt er min "Skrotbog med fantasidyr". Idéen til "Skrotbogen" har jeg fundet i bøgerne herover, men det er den nederste som indeholder en mere udførlig beskrivelse af processen.

Her er mit eksemplar af en "Skrotbog"





Materialerne, jeg har brugt til "Skrotbogen", er:
  • Til bogens sider har jeg brugt gammelt bølgepap og tyk karton fra diverse morgenmadsprodukter. Begge dele har været brugt som underlag, når jeg har malet andre ting. Siderne har jeg malet over med akrylfarve, og jeg har duppet mønster med bobbelplast. Bogen har fire sider i alt.
  • Fantasidyrene har jeg malet med akrylmaling, og jeg har tegnet konturerne med Posca tuscher.
  • Bogens ryg har jeg samlet med farvet bastsnor.

Det var et rigtig sjovt projekt, som jeg virkelig gerne vil lave med mine elever i billedkunst. Dog kan jeg fortælle, at arbejdsprocessen tager forholdsvis lang tid, hvilket er vigtig at have for øje i sin planlægning. Omvendt er det det hele værd.

fredag den 1. februar 2013

Rytme og form i billeder

I denne uge har vi haft emneuge på min skole, og emnet har været rytmik og bevægelse. Det har været en rigtig spændende uge, hvor børnene har skullet være kreative på flere måder. På aldersblandede hold (0. -7. årgang) har børnene skullet samarbejde om at lave en melodi, en dans, en sangtekst samt et fælles og et individuelt billede, og alle hold har skullet fremvise og optræde med deres fine produktioner den sidste dag i ugen.

Jeg havde fornøjelsen at stå for den workshop, der havde med billedfremstilling at gøre. Jeg må indrømme, at det til at begynde med var noget af en udfordring for hvordan  introducerer man "rytmer i billeder" for børnene....Jeg gik lidt i tænkeboks og jeg fandt frem til, at jeg ville:
  • Introducere eleverne til de bløde organiske former samt de liniære geometriske former i kunsten. Til det formål fandt jeg på YouTube en meget smuk film om Vinvent van Gogh, hvor underlægningsmusikken var "Starry Starry Night" af Don McLean. Jeg fandt på internettet også billeder af Vasilij Kandinsky og Piet Mondrian - alternativt kunne man have valgt kubistiske kunstværker. Det var anledning til et par gode billedsamtaler om former og mønstre, og vi fik diskuteret, hvordan vi kunne tænke "rytmer" i kunstværkerne.
  • Give eleverne en sanseoplevelse, som kunne give dem en kropslig erfaring med bløde og hårde rytmer i forskellige melodier. Jeg fandt derfor i min musiksamling et stykke musik med Enya og et, hvor tangorytmerne var i fokus. Børnenes opgave var, at de skulle lytte og bevæge sig til de to forskellige musikstykker. Det var en aha-oplevelse for mange af børnene, idet det gik op for dem, at det var to vidt forskellige måder, de skulle bevæge sig på.
  • Give eleverne viden om konkrete formbegreber og lade dem lave et individuelt billedudtryk før de skulle i gang med deres fællesbillede. For at gøre det så konkret som muligt for eleverne præsenterede jeg ordene: "maluma og takete" for eleverne, og i fællesskab talte vi om, hvordan billeder med sådanne to former kunne se ud. Alle var enige om, at det først ord knyttede sig til bløde og runde former, mens det sidste ord hørte til kantede og takkede former. 
Efter min introduktion, skulle børnene i gang med det individuelle billedskabende arbejde, og I kan se nogle af resultater herunder. 





























Til billedfremstillingen har eleverne brugt hvid kardus (15*15), blyant til opstregning af former, sprittusch til optegning og flydende akvarel til farvelægning.