søndag den 15. maj 2016

My bad hair day


I min undervisning i billedkunst sker det, at nogle af mine elever er færdige med opgaverne, før jeg ved af det, og så er det min erfaring, at det er super godt at have et par ekstra opgaver i baghånden. Det skal selvfølgelig være opgaver, som eleverne let selv kan løse, men samtidig er det også min holdning, at ekstra opgaver gerne må udfordre på andre måder end dem, der lige netop er beskrevet i de "Forenklede Fællesmål for billedkunst".

Opgaven "My bad hair day" er en af de ekstra opgaver, som jeg giver mine eleverne  mulighed for at lave. 
Jeg har efterhånden udleveret opgaven et par gange, og det, jeg ser, er, at eleverne bliver udfordret i forhold til deres finmotorik, når de skal tegne konturer, farvelægge og klippe. De bliver også udfordret, når de skal tegne linier, for de fleste elever har en opfattelse af, at linjer kun er lige, men sådan er det jo ikke ihvertfald ikke lige i denne sammenhæng. Sidst men ikke mindst bliver de også udfordret, når de skal tegne mønstre, for hvad er egentlig et mønster?

Kort om processen
  1. Eleven får udleveret et stykke tegnepapir i A4 format.
  2. Eleven tegner et ansigt og hals lidt under midten af papiret. Det kan være en god idé at bruge den hånd, man ikke normalt skriver med, for det giver mere liv til stregen/ansigtet. De skal også tegne en bluse.
  3. Så tegner eleven de lodrette linier, der skal illustrere noget af håret. Det skal være forskellige former fo linjer. Jeg foreslår linier, der er buede, bølgeformet og zigzag-formet, men der er mange andre muligheder. Linierne tegner eleverne til højre, i midten og til venstre på tegningen.
  4. Bagefter skal eleven tegne linier, de vandrette linier. Det skal de gøre i de to rum, der endnu ikke er tegnet i.
  5. Herefter er der klar til at farvelægge. Jeg forklarer eleverne, at det skal være en farvemættet farvelægning - altså ingen helligdage. De kan selvvælge, og de vil bruge tuscher eller farveblyanter
  6. Efter farvelægningen, er det tid til, at eleverne tegner konturerne op. Her kan de ligeledes vælge sort tusch eller sort farveblyant.
  7. Så skal eleverne tegne mønstre og skrive tekst i "håret". De bestemmer selv, hvilke former for mønstre, de vælger. Dog er det vigtig, at det er et mønster, de kan gentage.
  8. Til sidst klipper de de to områder, der ikke er farvelagt, væk, og så er der kun tilbage at montere det færdige billede på en sort baggrund.

De færdige billeder
Billedet er farvelagt med tuscher.



Og dette billede er farvelagt med farveblyanter.



Omend motiverne ligner hinanden meget, så får de alligevel hvert sit særlige udtryk.

Anvendte materialer
  • Almindelig tegnepapir - A4 format.
  • Blyant til optegning af motiv - ansigt og hår.
  • Farveblyanter med høj farvepigment til farvelægning.
  • Tuscher i forskellige farver til farvelægning.
  • Tynd sort tusch til optegning af konturer.
  • Sort karton eller kardus til baggrund.


Se elevernes færdige "Bad Hair Day" billeder her: "Bad Hair Day - Lavet af 3. årgang

Natur på glas - lavet af børn fra Hinnerup Billedskole

Det bedste, ved at arbejde med børn i billedskoleregi, er, at man har mulighed for at eksperimentere med alle mulige og umulig billedudtryk.

Temaet, i forårets sæson i Hinnerup Billedskole, "mini og maksi"  har bragt mange sjove idéer på banen. Vi har tegnet monstre på post- it notes og forstørret legoklodser. 

Denne gang har vi malet på små krydderiglas, leget med dyr og menneskers størrelsesforhold, man kunne faktisk sige, at vi har hældt natur og mennesker på glas.

Se, hvordan børnene har grebet den opgave an. Jeg elsker de fortællinger, de små miljøer sætter igang.




































Anvendte materialer:
  • Små krydderiglas.
  • Selvhærdende ler.
  • Akrylmaling.
  • Silkepapir.

Fra lille legoklods til stor tegning - Lavet af børn fra Hinnerup Billedskole.

Vi kender alle sammen legoklodserne. Vi har selv bygget med dem, vores børn bygger med dem, og det kommer deres børnebørn med sikkerhed også til. Men det er langt fra alle, der har prøvet at tegne en legoklods, og med et temaet "mini og maksi" i denne sæson i Hinnerup Billedskole var det en spændende udfordring at gribe.

Det har været en spændende og lærerig arbejdsproces, hvor vi på holdet fik talt om perspektivtegning, forsvindingspunkter, parallelle linjer, lys og skygge.

Se børnenes flotte resultater.















Anvendte materialer:

  • Legoklodser.
  • Hvid kardus.
  • Vokspasteller - Caran D' Ache.
  • Sort karton eller kardus.

Flere post-it tegninger - lavet af børn fra Hinnerup Billedskole


I Hinnerup billedskole har vi fordybet os i John Kenn Mortensens post- it tegninger. Børnene har været så optaget, at de næsten ikke kunne stoppe igen. Det var ikke nok at lave MAKSI post-it tegningernede måtte også lave små tegninger, hvilket de også lykkedes ret godt med. 

Tjek bare deres scarry tegninger herunder!



































Maksi post-it tegninger - lavet af børn fra Hinnerup Billedskole

I denne forårssæson har temaet i Hinnerup Billedskole været "Mini og maksi". Det er et tema, der har ført til flere spændende billedudtryk, for der er ikke grænser for, hvad man kan forstørre eller formindske.

I dette indlæg kan I se børnenes parafraser af John Kenn Mortensens monstertegninger på post-it notes. Der er dog en lille forskel, de har lavet deres på kæmpe post-it 20 cm * 20 cm. Alle post-it tegningerne er monteret på en sort baggrund, der har fået stænk af rød maling.

Undervejs i arbejdsprocessen har vi studeret John Kenn Mortensens særlige streg(er), og vi har hver gang lavet forskellige opvarmningsøvelser i forhold til tegning, herunder hurtigtegning, bevægelsestegning, tegneroulette, blindtegning, synkrontegning med en blyant i hver hånd, tegning med sammentapede blyanter, tegning af motiver vendt på hovedet, iagttagelsestegning med den gode hånd, iagttagelsestegning med den dårlig hånd. 
I forhold til at arbejde med lys og skygge, har vi arbejdet med teknikker som skravering, lavering og prikker.

Børnene har lavet nogle rigtig fine maksi post-it tegninger, og jeg er imponeret over deres idérigdom og motiver. Se bare!




















Anvendte materialer:

  • Post-it i stor format 20 cm*20 cm.
  • Sorte tuscher - fineliner i 0.1 mm - 0,8 mm.
  • Sort kardus eller karton til bagggrund.
  • Rød akrylmaling.

Seje billedudtryk, med en vis uhygge, må jeg nok sige. Børnene var så optaget, at vi brugte rigtig god tid på at lave tegningerne færdige. 

Børnene var slet ikke mætte af at tegne store post-it monstertegninger, derfor gav vi os også i kast med små tegninger på de almindelige post-it notes. Dem kan I se i dette indlæg Flere post-it tegninger - Lavet af børn fra Hinnerup Billedskole

Det er faktisk utroligt, hvad man kan lave med en sort tusch på et lille stykke gult papir.