mandag den 28. marts 2016

Mette Rishøj collager med et lille tvist




En af de samtids kunstnere, der optager mig er Mette Rishøj. Jeg er fascineret af hendes dynamiske kompositioner, hendes farvepalet og ikke mindst dét, at hendes værker bevæger sig i en industriel men menneskeforladt verden. Det er værker, der giver anledning til  billedsamtaler med børn om emner som miljø, forurening og menneske versus natur. 

Det er den overordnede grund til, at jeg har lavet dette forløb, men det er med et lille tvist. Den forurenede røg, der ofte er en del af Mette Rishøjs motiver, skal skiftes ud med en "positiv symbolsk røg", for tænk hvad der ville ske, hvis vi kunne forurene med "positivitet".

Forløbet kalder jeg: "Mette Rishøj parafraser med et tvist af positiv røg".

Om målene for forløbet

Målene for forløbet er, at eleverne:

  • får viden om farvelære.
  • kan anvende farvernes virkemiddel til at skabe en bestemt stemning.
  • får viden om lagdelt billedopbygning.
  • kan fremstille billeder i flere lag.

Om forløbet

Vi starter med at have fælles billedsamtale i klassen om de særlige kendetegn ved Mette Rishøjs værker med et fokus på motiver og farver. Jeg have et fokus på, hvad der er fælles for hendes værker. Jeg vil også tale med børnene om, hvad et er for et miljø Mette Rishøj skildrer, og jeg vil lede samtalen mod en reflektion over motiverne, og jeg vil forsøge at få børnene til at svare på spørgsmål som, hvorfor er maskiner, fabrikker og platforme hendes motiver? Hvorfor er røgen mon så tydelig? Og vil Mette fortælle noget særligt med sine værker?

Efter billedsamtalen skal børnene selv igang, dog ska de i deres billedfremstilling have et fokus på, at røgen skal være noget positivt eller noget, der spreder glæde. Det kan være helt konkrete ting eller symbolske ting. Det skal dog være noget, der kan opfattes positivt af andre.
Som inspiration til det videre arbejde, udleverer jeg kopier af Mette Rishøjs collager.

Om billedfremstillingen - fra proces til færdig Mette Rishøj Parafrase.

Jeg starter med at male et stort stykke kulissepapir med 4 forskellige akrylfarver. Det skal males efter tilfældighedsprincippet. Når det er tørt klipper jeg det malede kulissepapir op i  mindre dele og river det i mindre stykker.






Bagefter arbejder jeg på baggrunden, der er et stykke genbrugspap. Jeg river lidt af pappet af, så man kan se bølgepappet inden under, og så gnider jeg farver på med farvekridt. Det foregår også efter tilfældighedsprincippet.




Så er det tid til at tegne skitser af motiver. Jeg har valgt en fabrik som motiv. Når jeg er tilfreds med motivet, tegner jeg det mere præcis op. Til sidst tegner jeg op med sprittusch og klipper motivet ud.









Herefter er det tid til at samle delene til et helt billede. Jeg laver forskellige forsøg med de enkelte dele på baggrunden og tager foto af forsøgene.  Jeg vælger det, jeg synes bedst om og limer delene på baggrunden. Men før jeg limer, laver jeg et par stænk med akrylmaling på baggrunden og lader det tørre.





Som det sidste finde jeg ud af, hvad jeg vil have som "den positive forurenende røg". Jeg vælger en sommerfugl som symbol på liv, og klipper dem i forskellige størrelser. Til sidst limer jeg alle sommerfuglene på baggrunden.



En Mette Rishøj parafrase med et tvist af positiv røg er nu færdig.




Se 4. klasses fine collager her: Mette Rishøj collager med et twist - Lavet af 4. årgang.

4. årgang har fundet deres indre monster og tegnet det.

Det er med stor glæde, at jeg kan præsentere 4. årgangs tegninger på post-it notes. Når det er med glæde, er det fordi, de ganske enkelt blev så optaget af at tegne. De blev ved og ved og ved....

Én ting er, at der er mål for alt, vi laver. Èn anden ting er altså at se gnisten blive tændt hos børnene.....det er en særlig fornøjelse og varmer en billedkunstlærers kreative hjerte.

Hvis du har lyst til at vide, hvordan jeg har præsenteret forløbet for eleverne, kan du læse meget mere lige her: "Find dit indre monster og tegn" - inspireret af John Kenn Mortensen

Og så til børnenes monstertegninger. 






 







 



















"Find dit indre monster og tegn" - inspireret af John Kenn Mortensen


John Kenn Mortensen er en interessant tegner. Han tegner monstre i alle afskygninger på post-it notes. Da han gik i skole, fik han af lærerne ofte af vide, at han skulle finde sig en sundere interesse, men John fortsatte sit tegneri....heldigvis til stor inspiration for mange andre.

Jeg kendte ikke John Kenn Mortensen, før en god billedskolekollega Line Frøslev introducerede mig for ham. Til gengæld blev jeg så begejstret, at jeg fik lyst til at lave dette forløb. 

Forløbet har jeg kaldt: "Find dit indre monster og tegn"

Om målene forforløbet

Målene for forløbet er, er at eleverne:
  • får viden om tegneteknikker til at udtrykke lys og skygge. 
  • kan tilføre tegninger stemning med lys og skygge.

Om forløbet

Denne gang starter jeg i klassen, hvor jeg viser tre små film fra Youtube om John Kenn Mortensen. Filmene giver en god indsigt i, hvem John er og hvor han får sin inspiration fra. Når vi har set filmene, afslutter vi med en fælles samtale på klassen, og her vil jeg lade elevernes undren og nysgerrighed lede samtalens indhold.

Herefter deler jeg klassen i grupper af 3, og hver gruppe får udleveret kopier af tegninger og postkort lavet af John Kenn Mortensen. 
Gruppens opgave er at undersøge, hvilke former for streger John Kenn Mortensen bruger. De skal også undersøge hans tegneteknikker, og hvordan han bruger sin streg til at skabe lys og skygge.
For at gøre det synligt, hvor mange forskellige former for streger John Kenn Mortensen bruger, skal gruppen tegne de forskellige streger op på et stykke papir. Papiret er på forhånd foldet, så der opstår små firkanter. Det er i de firkanter, de skal tegne de forskellige former for streger.
Efter gruppearbejdet skal to grupper finde sammen. De skal drøfte og sammenligne deres løsninger. Til sidst laver vi en fælles billedsamtale i klassen om to af John Kenn Mortensens tegninger.
Så er alle klædt godt på til det praktiske billedarbejde, som de skal i gang med herefter.

Om billedfremstillingen - det praktiske arbejde fra proces til færdigt billede
  1. Jeg starter med at tegne en eller flere skitser af min egen idé til en John Kenn Mortensen inspireret monstertegning. 
  2. Når jeg er tilfreds med mit motiv, tegner jeg med blyant og blød hånd motivet på min post-it note. Det er de store konturer, jeg starter med, detaljerne tilføjer jeg senere. 
  3. Når min blyantstegning er færdig, tegner jeg op med en sort filtpen, og jeg tilføjer de små fine detaljer med en meget tynd sort filtpen.
  4. Herefter limer jeg mit post-it moster motiv på en sort baggrund.
  5. Til sidst syer jeg med rød tråd bagsting på et særligt sted på mit post-it monster.










fredag den 25. marts 2016

Pipfugl, prikker og passende farver.


Ja, jeg indrømmer det blank, der er gået helt pip i den hos mig i påsken. Jeg har tegnet fugle med prikker og malet dem med flydende akvarel. Det er der kommet disse billeder ud af, og er du nysgerrig på at vide, hvordan jeg har gjort, kan du læse meget herunder.

Sådan laver du en meget enkel fugl med prikker.
  1. Tegn med blyant en fugl op på akvarelpapir.
  2. Mal prikker i fuglens krop med Caran D' Ache farver.
  3. Mal fuglens krop og næb med flydende akvarel. Lad billedet tørre.
  4. Mal baggrunden med flydende akvarel. Lad billedet tørre.
  5. Tegn fuglen og prikkerne op med sort tynd filtpen.
  6. Tegn fuglens hår og ben med sort tynd filtpen.
  7. Tegn små detaljer rundt om fuglens prikker. Det kan være prikker eller streger.

Anvendte materialer
  • Akvarelpapir i god kvalitet.
  • Flydende akvarel.
  • Sorte filtpenne i forskellige størrelser.
  • Posca tuscher.
God fornøjelse, hvis du skulle få lyst til at prøve kræfter med at fremstille fugle.