tirsdag den 8. december 2015

Mette Rishøj parafraser - lavet af 4. årgang sammen med Jane Susanne Andersen


"Den åbne skole" er en realitet i Favrskov Kommune, og det giver gode muligheder for at bringe virkeligheden ind i skolen og flytte skolen ud i virkeligheden. Det handler om at kunne skabe læring gennem et meningsfuldt samarbejde med foreninger, kulturinstitutioner og virksomheder i lokalmiljøet.

Jeg er så heldig, at jeg er ansat i Favrskov Kommune med to forskellige funktioner. Den ene som lærer på Korsholm Skole, den anden som underviser i Hinnerup Billedskole. Hinnerup Billedskole er blandt andet en af de foreninger, som Favrskov Kommune har etableret et samarbejde med i forbindelse med "Den åbne skole". Et interessant og berigende samarbejde, der også hænger godt sammen med beskrivelsen i "Vejledning for faget billedkunst", hvori der blandt andet står følgende:

"Billedskolerne byder med deres mulighed for fordybelse på gode input og perspektiver for, hvordan man kan arbejde med billeder. Samarbejdet kan foregå i kortere eller længere forløb og på flere forskellige måder på skolen eller ved besøg på billedskolen. Samarbejdet kan fx ske ved, at billedskolens lærerkræfter anvendes som inspiration og supplement til folkeskolens egen billedkunstundervisning og herigennem støtte op om skolens mål for faget. Der kan både være tale om indsatser, der henvender sig generelt til eleverne i folkeskolen, og indsatser, der henvender sig til mere specifikke elevgrupper."

Først i december blev samarbejdet med Hinnerup Billedskole en realitet på Korsholm Skole. Vi havde nemlig besøg af Jane Susanne Andersen. I tre hele skoledage bragte hun sin kunstnervirkelighed ind i skoleverden ved at lave parafraser af Mette Rishøjs værker sammen med både 2., 4. og 5. årgang. 

Forløbet havde titlen: "En verden uden mennesker - et praksisforløb om samtidskunstneren Mette Rishøj"

Jeg er så privilligeret at være billedskolekollega med Jane samtidig med, at jeg også underviser 4. årgang i billedkunst, så dette besøg var en total "win-win situation" både for eleverne og mig. 

Man kunne godt forestille sig at et kunstnerbesøg som dette kunne sidestilles med en inspirerende "HAPPENING". Det er det også, men foruden at være en kilde til inspiration har der også været fokus på elevernes læring. I praksis betyder det, at vi også havde konkrete læringsmål for børnene. Læringsmålene er beskrevet med afsæt i fagets kompetenceområder, kompetencemål samt færdigheds- og vidensmål. 

De konkrete læringsmål var, at eleverne:
  • lærte at tegne helheder og detaljer ud fra iagttagelser af landbrugs- og entreprenørmaskiner.
  • lærte at fremstille billeder i flere lag (bag-, mellem- og forgrund i forskellige materialer og med tegnede motiver).
  • fik viden om farvelære (primær- og sekundærfarver).
  • lærte at anvende farvernes virkemiddel til at skabe en bestemt stemning (dyster, dynamisk o.lign.)

Det var både Janes og min oplevelse, at eleverne fik rigtig meget ud af processen, og de blev uden tvivl meget stolte af deres egen evne til at skabe, da de så deres færdig produkter allerede samme dag. 

Her kan I se 4. årgangs færdige billeder.



































'







Anvendte materialer
  • Legetøjs maskiner (landbrugs- og entreprenørmaskiner)
  • Akvarelpapir 300mg
  • Blyant 2B
  • Sort sprittusch
  • Malerlærreder 30cm * 30cm
  • Akrylmaling i primærfarver (rød, gul og blå)
  • Grå kardus A3/A2 format
  • 3D liner i forskellige farver

mandag den 30. november 2015

Hovedværk - lavet af elever hos Hinnerup Billedskole


Hvordan kombinerer man et temaet "Hovedværker" med maleri og dansk nutidskunst. Det gør man selvfølgelig ved at tænke anderledes og finde inspiration hos en dansk nutidig kunstner, som man finder interessant.  

Det har jeg gjort i denne sæson i Hinnerup Billedskole. Jeg har kombineret temaet: "Hovedværker" med inspiration fra Allan Stochholms værker, som jeg så tidligere på året, da de var udstillet i Uhresalen på Hinnerup Bibliotek og Kulturhus. 

Herefter er de to ting blevet krydret med portræt og maleri begge i et lidt "skævt" format. Det er der kommet nogle anderledes og sjove billeder ud af. 

Se bare!
























Malerierne er udstillet på HInnerup Bibliotek og Kulturhus, sammen med mange andre herlige billeder fra Hinnerup Billedskole, frem til den 18/12 - 2015, så har du mulighed for det, er den lille udstilling et besøg værd.

torsdag den 26. november 2015

"One out of a Minion"


I dag bliver vi bombarderet med billeder i vores hverdag, både fra TV, i bybilledet, på museer, i bøger og via sociale medier. Med andre ord er billeder en stor og naturlig del af børnenes kulturelle hverdag og dermed også en del af deres dannelse. 
Imidlertid er det meget forskellige billeder, børnene møder, og samtidig er det ikke alle billeder, der optager børnene lige meget. Men sikkert er det, at legetøjet, der er in, fylder også i børnenes bevidsthed. 
Lige i øjeblikket oplever jeg en optagethed af de tre skøre små gule figurer, der hedder Minions. Børnene ser små film med dem på YouTube, og de tegner dem på livet løs i alle afskygninger. 
Normalt er jeg slet ikke begejstret for at lave forløb, hvor kommercielle figurer er udgangspunktet, da billedkunst for mig er noget væsentlig andet. Men børnenes motivation og optagethed fik jeg lyst til at gribe, og det er den helt overordnede grund til, at dette lille forløb er blevet til.

Forløbet kalder jeg: "One out of a Minion"

Om målene med forløbet

Når jeg skal begrunde et sådant forløb, er det med afsæt i "Formålet for faget billedkunst", og ikke i de konkrete færdigheds- og vidensmål. I "formålet for faget billedkunst står der blandt andet følgende:

"Som deltagere i og medskabere af kultur og som del af deres kreative udvikling og æstetiske dannelse udvikler eleverne deres kundskaber om kunstens og mediekulturens billedformer, som de fremstår i lokale og globale kulturer"

Om min forberedelse af forløbet - fra proces til færdigt billede

Jeg starter med at finde en masse billeder af Minions. Billederne er inspiration til det videre arbejde med at overføre en konturtegning af en Minion i større format til pap. Når jeg har tegnet over på pappet, klipper jeg figuren ud.




Herefter maler jeg pappet (krop og ben) i den meget genkendelige gule "Minionfarve". Da den gule farve er svær at få til at dække farven på pappet, blander jeg hvid akryl i - alternativt kan man grunde pappet med hvid gesso. Fødderne og hænderne maler jeg med sort akrylmaling.




Mens kroppen tørrer, laver jeg øjet til min Minion. Til det bruger jeg pap, gaffatape, skumplade i farverne hvid, brun og sort.










Jeg limer de fire dele sammen, og de fire dele udgør tilsammen øjet til min Minion. 

Herefter klipper jeg smækbukser til min Minion i en rest cowboystof. Formen på smækbukserne får jeg ved at tegne rundt om den allerede malede Minion. Af praktiske årsager kunne man med fordel tegne smækbukserne, før man maler sin Minion.






Bagefter limer jeg både øjet, smækbukserne, knapper og hår på min Minion. Til slut tegner jeg munden med et dejligt bredt smil.




Anvendte materialer:
  • Genbrugspap i kraftig kvalitet.
  • Grå gaffatape.
  • Akrylmaling i farverne gul, hvid og sort.
  • Skumplader i farverne hvid, brun og sort.
  • Filt i sort.
  • Knapper i blå nuancer.
  • Stof - gerne stof fra gamle aflagte jeans.
  • Eventuel hvid gesso.
Omend jeg ikke er begejstret for forløb i billedkunst med kommercielle figurer, så glæder jeg mig alligevel til at se en væg fuld af de tossede Minions.

onsdag den 25. november 2015

Hovedretter - lavet af elever hos Hinnerup Billedskole.

Et tema som "Hovedværker" kan sætte mange tanker igang samtidig med, at det kan få mange forskellige udtryk. 
På mit hold i Hinnerup Billedskole har børnene arbejdet tredimensionelt, og opgaven, børnene fik, var at skabe en "Hovedret".

Kort om forløbet og processen
I forløbet har vi haft fokus på begrebet hoved, ansigtets dele, den tredimensionelle konstruktion samt farvekontraster. Derudover talte vi om kunsthistorie og kom omkring både Picasso og den italienske kunstner Giuseppe Arcimboldo.

Eleverne starter med at lave forskellige skitser til deres ansigter. Her er der ingen regler. Det handler blot om at tegne et ansigt delt op i flere elementer. Til sidst vælger eleverne en skitse, som de vil arbejde videre med.
Herefter går de i gang med at tegne og klippe de forskellige ansigtsdele ud i pap, og bagefter maler de delene med akrylmaling. Når det er gjort og delene er tørre, limer eleverne delene sammen. Det er en god idé at give dem tid til at pusle lidt med alle delene, før de træffer den endelige beslutning om, hvordan ansigtet skal ende med at se ud.
Når ansigtsdelene er limet sammen, laver eleverne forskellige mønstre på ansigtet med forskellige farver Poscatuscher. Til sidst giver eleverne bestikket liv med ansigter og pynt lige efter deres ønske.

Der kommet de her virkelig sjove retter ud af forløbet - tjek selv efter, men pas på, for de er lige til at spise :)















Anvendte materialer
  • Gamle tallerkener og bestik fra en genbrugsbutik.
  • Pap i kraftig kvalitet.
  • Akrylmaling
  • Poscatuscher.
  • Filtegarn.
  • Stofrester.
  • Lim og limpistol.

God fornøjelse til dig, der er blevet inspireret til at gå i gang med dine elever.

En streg, en farve, et ansigt - lavet af elever hos Hinnerup Billedskole.


En kreativ efterårssæson i Hinnerup Billedskole er i dag afsluttet med en farverig fernisering med mange besøgende.

Efterårets tema har været "Hovedværker", og vi har på holdene i billedskolen arbejdet ud fra temaet på mange interessante måder, med mange forskellige materialer og teknikker og samtidig har vi arbejdet med både plane- og rumlige billedfremstillinger, herunder 3D billeder og malerier.

I denne proces har vi haft mere end et fokus, og vil du gerne vide mere om processen og materialer, kan du læse mere om min forberedelse her: Forberedelse til forløbet: En streg, en farve et ansigt.

Og her kan du se børnenes billeder. Bemærk de små detaljer, der udgør forskellen. Når en kunstner siger, at hvert individ har sin egen streg, ak ja....så kan jeg kun være enig.






















Alle billederne er udstillet på Hinnerup Bibliotek og Kulturhus frem til den 18/12-2015, så har du tid, så smut endelig forbi, det er en herlig udstilling.