onsdag den 1. januar 2014

Tag på vandretur med en kendt børnefigur





Dette tema fik jeg idéen til på et billedkunstkursus, jeg deltog i. På kurset vandrede vi i den skønneste skov, mens vi praktiserede "walk and talk". Det var en afslappende og hyggelig måde at lære hinanden at kende på, og spørgsmålene til hinanden kom helt af sig selv. 

Skørt er det måske, men den oplevelse måtte jeg altså omsætte til et forløb i billedkunst. Jeg fik lyst til at tage på vandring med og stille en masse spørgsmål til en kendt børnefigur, og hele molevitten skulle omsættes til et billedudtryk.

Det blev således til temaet: Tag på vandretur med en kendt børnefigur. Mon ikke, at I allerede har gættet, hvem jeg har været på vandring med.

Kort beskrivelse af undervisningsforløbet med mål

I Fælles Mål for billedkunst står der skrevet, at eleverne skal:
  • udvælge, anvende og kombinere forskellige billedudtryk.
  • kommunikere idéer og betydninger i visuelt udtryk.
Jeg er sikker på, at eleverne, i den billedskabende proces, får mulighed for at kombinere forskellige billedudtryk af børnefigurer, som de kommer til udtryk i vores kultur. Ligeledes tænker jeg, at eleverne via udstilling på skolen, får mulighed for at kommunikere i et visuelt udtryk.

Mine tanker om processen på holdet:
  • Jeg vil lave et kort oplæg om forløbet, hvor jeg også informerer eleverne om målene og selve arbejdsgangen. Jeg viser dem min "Pippi vandresko" og forklarer eleverne, hvorfor min sko ser ud, som den gør. Jeg fortæller dem også, hvad jeg kunne tænke mig at spørge Pippi om, hvis jeg var på vandretur med hende, og så fortæller jeg er par gode Pippi citater.
  • Herefter skal eleverne selv vælge en børnefigur, som de gerne vil arbejde med. Når de har valgt, skal de finde flere forskellige billeder af figuren på internettet. Billederne skal danne basis for elevernes videre billedarbejde, som de skal i gang med bagefter.  forhånd har jeg bedt eleverne om at medbringe en gammel sko, som de må arbejde med. 
  • Til sidst skal eleverne formulere spørgsmål, som de kunne ønske at stille til deres børnefigur, hvis de var på vandring sammen. Og kan de, må de gerne finde et par gode citater, som de synes er værd at kende.
Min egen billedfremstilling - fra proces til produkt:

Som altid finder jeg materialerne frem. Her er det en gammel sko, hvid gesso og akrylmaling i farver samt snor, garn, satinbånd, knapper, en gammel sok og filt i farver.


Og så var der naturligvis skoen.


Skoen grunder jeg med hvid Gesso, og så er den klar til det videre arbejde.


Jeg maler herefter skoen med orange, grøn og gul. Prikkerne er tegnet på med sort sprittusch. Skoens farver har jeg valgt med afsæt i Pippis strømper og forklæde. Prikkerne refererer selvfølgelig til Pippis hest.



Så er det tid til flere detaljer. En gammel sort sok kommer i skoen, orange fletninger monteres, ternet satinbånd sættes i som snørrebånd, farvede knapper og små farvede lapper sættes på, og til sidst sættes der tyrkis sløjfer i fletningerne. Alle delene refererer på en eller anden måde til Pippis beklædning.


Her er højre og venstre side af skoen.



Og her for- og bagsiden af skoen.



Til sidst har jeg lavet gnidetryk af skoens såler, og jeg har lamineret dem for holdbarhedens skyld. De bliver brugt til at skrive spørgsmål og citater på. 






Med dette forløb har jeg endnu engang fået mulighed for at sætte spor med billeder og ord. Det gør mig faktisk helt "glad i låget" - Jeg flyver rundt på fantasiens vinger. 

Se 6.årgangs herlige sko her: På vandretur med 6. årgang og en kendt børnefigur.