fredag den 26. oktober 2012

Halloween - græskar, heks, flagermus og....

Om lidt er det Halloween, og mine elever på 3. årgang er lige nu i gang med at male græskar. Jeg har, for at danne mig overblik over materialer, teknik og proces, selvfølgelig selv fremstillet et par græskar.
Materialerne jeg har anvendt er en gammel pizzabakke, et stykke gammelt bølgepap, rød, gul, brun og sort akrylfarve samt sort og hvid karton.

Græskar malet på en gammel pizzabakke.

Græskar malet på et stykke gammelt bølgepap.

Undervejs i processen havde jeg fokus på formgivning via penselstrøgene samt farvevalg set i forhold til lys og skyggeområder. Jeg havde også fokus på at lave ansigtsudtryk med geometriske figurer, og det blev således til ansigter skabt af cirkler, firkanter og trekanter i sort og hvid karton.
Normalt ville jeg ikke begive mig ud i sådanne projekter, ligesom jeg heller ikke ville begive mig ud i at producere julepynt i billedkunsttimerne, men jeg blev alligevel så inspireret til projektet, da jeg surfede forbi http://www.deepspacesparkle.com/2011/10/14/painted-pumpkin-art-project/ og http://afaithfulattempt.blogspot.dk, så derfor måtte jeg afprøve det.
Eleverne var vilde med projektet, og flere af dem lavede en parallel til Mona Brookes 5 elementer - sådan en oplevelse gør en billedkunstlærer glad og stolt.

I kan se elevernes græskar lige her: 17 seje græskar.

Til de hurtige elever havde jeg fremstillet lidt flere billeder - dog med andre motiver, teknikker og materialer. Billederne havde jeg tænkt som en inspirationkilde til elevernes selvstændige billedarbejde.

Silhouet af flagermus på malet papbaggrund (A4).

Fantasiheks på silkepapir og pap (A4).

Rødsprængt øje på silkepapir og pap (25*25).

Rødsprængt øje billedbehandlet i Picasa.

Edderkop i et spind af ord på pap (25*25).

Edderkop i et spind af ord billedbehandlet i Picasa. 
Jeg blev selv inspireret til at lave øjet og edderkoppen, da jeg kiggede forbi http://www.thatartistwoman.org, og så fik jeg lige lyst til at billedbehandle lidt i Picasa - sjovt synes jeg selv.

fredag den 12. oktober 2012

Afrikanske masker

Masker er noget, som rigtig mange børn er fascineret af, og den fascination havde jeg bare lyst til at eleverne kunne udfolde i et billedudtryk. Derfor søsatte jeg et forløb med afrikanske masker.

Vi startede med at tale om, hvad man gennem tiden har brugt masker til, og at brugen af masker også er historisk og kulturel forankret. Da forløbet, drejede sig om afrikanske masker, kom vi naturligt ind på "Den magiske maske" samt åndemanere. Jeg havde fundet rigtig mange fine billeder af afrikanske masker, som jeg viste eleverne, og det gav anledning til, at vi talte om forskellige afrikanske stammers masker og de særlige kendetegn ved dem, herunder mønstrene. Jeg havde også selv fremstillet en afrikansk maske. Dette gjorde jeg både for at vise eleverne, hvordan en sådan kunne se ud, men også for at tydeliggøre arbejdsprocessen for dem.

Min egen afrikanske maske

Da eleverne skulle i gang, fik de til opgave at:
  1. forme et ansigt i blåler og gøre mund, næse, kinder, øjne og øjenbryn tydelige.
  2. beklæde ansigtet med Vita Wrap og lave en afstøbning af ansigtet med gipsgaze. Gipsmasken løftes af, når den er tør.
  3. grundmale gipsmasken med brun evt. lidt sort akrylmaling, og lad den tørre. 
  4. dekorere gipsmaksen med afrikansk inspireret mønstre - prikker og striber. Farverne må være hvid og to kontrastfarver - rød/grøn, blå/orange eller lilla/gul.
  5. dekorere masken med hår (aviser og reb).
De færdige masker, synes jeg, er rigtig idérige, og de har et spændende udtryk hver især, og så er materialerne forholdsvis billige, men vurdér selv.

Elevarbejder


Elevarbejder

























tirsdag den 9. oktober 2012

Fantasihuse i et fantasiunivers

Sidste skoleår startede vi med et 3-ugers fælles forløb med overskrifterne "Mig", "Mig og mit hjem" samt "Mig og mine fællesskaber". Det var et rigtig spændende forløb, hvor vi fik talt om mange emner i relation til begreberne individ og fællesskab, og det var naturligvis med afsæt i elevernes virkelige verden - som de selv oplevede den.
Det var også grunden til, at jeg i billedkunst fik lyst til, at eleverne skulle have mulighed for at fordybe sig i en fantasiverden. Det fik de lov til, da jeg stillede dem opgaven at skabe et fantasihus i et fantasiunivers. Eleverne var vildt begejstrede, for som nogle af dem sagde: "Endelig er der noget vi helt selv må bestemme".
Billederne blev lavet på grå kardus (A3). Huset var ens for alle, da det kom fra en blok med denne form. Materialerne var oliekridt, farveblyanter, forskellige blade og magasiner. Forholdsvis billige materilaer, men alligevel ret fine produkter endda uden den store styring fra læreren.











søndag den 7. oktober 2012

Tegneøvelser - trin-for-trin

"Jeg kan ikke tegne....", "jeg ved ikke hvordan man tegner", "jeg kan ikke tegne noget, som ligner" eller "jeg gider ikke at tegne", er bare nogle af de sætninger, jeg hører blandt eleverne, når tegning er på programmet.
Jeg må indrømme, at indstillinger som disse fordrer en god portion engagement, vedholdenhed og evne til at motivere, men også en faglig værktøjskasse, som man kan finde nogle brugbare værktøjer i, og de er ikke altid nemme at finde. Men da jeg besøgte http://frubilledkunst.blogspot.dk, fik jeg med afsæt i hendes spændende forløb bare lyst til at give mine elever nogle værktøjer, så de kunne få mod på at tegne. Det første, jeg gjorde, var at fordybe mig i bogen: "At tegne er at se" af Betty Edwards, derefter skyndte jeg mig at bestille bogen: "Drawing with Children" af Mona Brookes, og så gik jeg ellers igang med at forberede forløbet. Jeg besluttede mig for, at tegneøvelserne skulle foregå som trin-for-trin undervisning.

Processen trin-for-trin:

1. Blindtegning (At tegne er at se, Betty Edwards)
Eleverne skulle lave blindtegninger af mig. Det var rigtig morsomt, og pludselig blev det at tegne meget mere underholdende.



2. Tegn på hovedet (At tegne er at se, Betty Edwards)
Jeg havde medbragt en masse forskellige postkort, og eleverne fik lov til at vælge et, som de kunne finde interessant at tegne. Det kom der mange gode resultater ud af, men det bedste var, at eleverne oplevede, at de rent faktisk kunne tegne.

Blindtegning, tegn på hovedet og iagttagelsestegning - elevarbejde

3. Tegn med de fem basiselementer og lær at overlappe (Drawing with Children, Mona Brookes)
Eleverne fik kopier af "De fem basis elementer, som kan skabe former". I fællesskab talte vi om de forskellige elementer - prikker, cirkler, linjer, buer og vinkler, og vi fandt ting i billedkunstlokalet, hvor vi kunne identificere elementerne. Vi kom også til at tale om, at elementer, der sættes sammen kan skabe flere forskellige former. Det var en god øvelse, hvor eleverne også kom til at bevæge sig.

I den næste opgave skulle eleverne øve sig i at tegne med overlapning. Til det formål havde jeg lavet materialer, som eleverne skulle bruge, og til optegning brugte de blyant, mens eleverne til farvelægning anvendte farveblyanter.  Jeg skal lige love for, at det satte gang i tegneproduktionerne.

Prikker, buer, cirkler, linjer og vinkler
Herunder er et udvalg af elevernes tegninger. Nogle blev så optaget af øvelsen, at de lavede sjove ansigter og figurer. Det var en skøn aha-oplevelse - tænk engang pludselig kunne dét at tegne være sjovt. 
















4. Tegn en fantasifugl på en gren og brug de fem basiselementer til at skabe former.
Eleverne skulle med blyant og en blød streg tegne en fantasifugl efter egen idé og med afsæt i de fem basiselementer. Den optegnede fugl skulle farvelægges, og til det kunne eleverne vælge at benytte flydende akvarel eller Caran d' Ache farver. Alternativt kunne de også vælge at mikse de to materialer.
Billederne er fremstillet på hvid kardus (A4) og monteret på grå kardus (A3) - og jeg vil gerne sige, at jeg er virkelig stolt af mine elever, og deres engagement giver så megen energi.














Jeg kan varmt anbefale at sætte sådanne tegneøvelser i gang, da jeg oplevede, at det vakte stor interesse hos både piger og drenge, men særligt drengene fik mere mod på at tegne.