fredag den 12. oktober 2012

Afrikanske masker

Masker er noget, som rigtig mange børn er fascineret af, og den fascination havde jeg bare lyst til at eleverne kunne udfolde i et billedudtryk. Derfor søsatte jeg et forløb med afrikanske masker.

Vi startede med at tale om, hvad man gennem tiden har brugt masker til, og at brugen af masker også er historisk og kulturel forankret. Da forløbet, drejede sig om afrikanske masker, kom vi naturligt ind på "Den magiske maske" samt åndemanere. Jeg havde fundet rigtig mange fine billeder af afrikanske masker, som jeg viste eleverne, og det gav anledning til, at vi talte om forskellige afrikanske stammers masker og de særlige kendetegn ved dem, herunder mønstrene. Jeg havde også selv fremstillet en afrikansk maske. Dette gjorde jeg både for at vise eleverne, hvordan en sådan kunne se ud, men også for at tydeliggøre arbejdsprocessen for dem.

Min egen afrikanske maske

Da eleverne skulle i gang, fik de til opgave at:
 1. forme et ansigt i blåler og gøre mund, næse, kinder, øjne og øjenbryn tydelige.
 2. beklæde ansigtet med Vita Wrap og lave en afstøbning af ansigtet med gipsgaze. Gipsmasken løftes af, når den er tør.
 3. grundmale gipsmasken med brun evt. lidt sort akrylmaling, og lad den tørre. 
 4. dekorere gipsmaksen med afrikansk inspireret mønstre - prikker og striber. Farverne må være hvid og to kontrastfarver - rød/grøn, blå/orange eller lilla/gul.
 5. dekorere masken med hår (aviser og reb).
De færdige masker, synes jeg, er rigtig idérige, og de har et spændende udtryk hver især, og så er materialerne forholdsvis billige, men vurdér selv.

Elevarbejder


Elevarbejder

9 kommentarer:

 1. Fantastic unit! Your students have done marvelous work here - I love the colors and shapes they've used to complete their masks :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you, Elisabeth. I have to say that I'm very proud of my student's work.

   Slet
 2. These are fabulous! I love the look of the rope for hair. I also like that your students created their own armatures with clay.

  I just discovered your blog through a comment on Deep Space Sparkle. I am adding your blog to my directory of Art Room Blogs from Around the World.

  Rina at www.k6art.com

  SvarSlet
 3. These are amazing!!! I know my sixth grade kids would love this project. Thanks for sharing. Great photographs, too!

  SvarSlet
 4. Hej Tatjana
  Hvordan har I fastgjort avis og reb på bagsiden af maskerne?
  Mvh Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Begge dele er fastgjort med lim fra varmlimspistol.
   Venlig hilsen
   Tatjana

   Slet
  2. Tak for svar :) Jeg var i tvivl om det ville binde på gips. Vi prøver det! Tak for hjælp og inspiration i det hele taget :)

   Slet