torsdag den 9. juli 2015

Et ansigt - en streg - en farve.


Idéen til dette lille forløb fik jeg pludselig en nat uden egentlig at vide hvorfra, men afprøves det måtte det, og her er resultatet.

Om formålet med forløbet:

Formålet med forløbet er, at eleverne:
  • bliver udfordret på deres egne evner til at tegne.
  • får viden om, at de med en enkelt sammenhængende streg kan tegne et ansigt med genkendelige træk.
  • får praksiserfaring med en farves lyse og mørke toner - valør.
Om min forberedelse til forløbet: 

Jeg starter med at lave skitser af ansigter på skitsepapir. Det er der flere grunde til. Den første er, at jeg øver mig i at holde blyanten på papiret hele tiden, mens jeg tegner - det kan faktisk godt være lidt af en udfordring. Den anden er, at jeg efter flere skitser finder ud af, hvordan jeg bedst kan lide at blyanten "bevæger sig" på papiret. Med andre ord synes jeg, at jeg finder en rytme i min måde at tegne på - hvor starter jeg og hvor slutter jeg min tegning.
Efter skitsetegningerne, finder jeg akvarelpapiret frem og med filtpen 0.8 mm tegner jeg et ansigts op på samme måde, som da jeg lavede skitser.

Herefter er ansigtsmotivet klar til at blive farvelagt med en basis akvarelfarve. Ansigtselementerne har jeg set som små rum, og hvert rum har fået forskellige toner af den samme basisfarve. Akvarelfarve er meget taknemmelige at arbejde med, og for at skabe tonerne, har jeg tilført vand til min basisfarve. 
Rundt om ansigtet har jeg malet baggrunden med en meget svag tone af basisfarven. 
Til slut tegner jeg "oven i" ansigtet men blot med en tyndere filtpen og jeg tegner en ramme rundt om selve ansigtsmotivet.
Selvom jeg har "min egen streg" kommer der alligevel flere forskellige ansigter frem.
Materialer, jeg har brugt:
  • Skitsepapir.
  • Akvarelpapir - postkortstørrelse.
  • Filtpenne 0,05mm - 0,8 mm.
  • Akvarelfarver.

Jeg blev så optaget, at jeg før jeg fik set mig om lavede ansigter i alle regnbuens farver, og når jeg kigger på ansigterne nu, minder øjnene mig en smule om en af de måder, som Pablo Picasso malede øjne på.1 kommentar: