tirsdag den 13. april 2021

Kontrast collager på flere måder


Så er det heldigvis blevet tirsdag igen, og jeg har lavet en ny opgave til eleverne i Hinnerup Billedskole. Jeg har denne gang leget med collage og kontrastfarver på flere forskellige måder, og jeg har endnu engang vovet mig ud i at lave en lille video, hvor jeg fortæller og viser lidt om kontrastfarver, de forskellige former for collager og processen for en af collagerne. 

Det er min tredje video, men jeg lærer noget nyt hele tiden, så tag godt imod den - det er nemlig vaskeægte learning by doing stilen.




Og her kan du se de færdige kontrast collager.





















Mange tak fordi du kigger forbi min blog. Det er en stor glæde for mig. Du er meget velkommen til at lade dig inspirere af mine idéer, men vær' rar at huske ophavsretten, og indberetning til Copydan - tekst og node.

mandag den 5. april 2021

En eng i kuvert eller kuverteng



I denne tid har vi på flere måder fokus på at passe på vores lille klode.  Det er et vigtigt fokus, som er væsentligt at formidle og drøfte, uden at det bliver til en skræmme kampagne. 

I billedkunst har drøftelser om miljøet også betydning for mig. Det er vigtigt at give eleverne plads til at kunne udtrykke sig i den sammenhæng. Ligesom det også er vigtigt at de lærer med både hånd og hoved.

Med aktiviteten her: En eng i kuvert, lægger jeg op til samtaler om de vilde blomsterenges betydning for insekter og vilde planter. 

Formålet med aktiviteten er, at eleverne:

  • gennem deres billedfremstillinger bliver i stand til at reflektere og bruge deres billeder som et middel til at kommunikere et budskab.
Målene for eleverne er, at de:
  • får viden om FNs verdensmål - særligt verdensmål 15 "Livet på land"
  • får viden om den danske kunstner Tanja Jensen, der fremstiller papircollager med naturen som inspiration.
  • lærer at søge viden om blomster- og dyreliv på enge.
  • lærer at lave frottage, hvor blades strukturer overføres til papir.
  • lærer at skabe planter, blomster og biller med saks og karton ud fra foto og fri fortolkning.

    Klasseaktivitet inden det praktiske billedarbejde

    Jeg starter med at tale kort med klassen om FNs verdensmål, hvor jeg både ønsker at få elevernes egen viden om målene i spil og henlede deres opmærksomhed på verdensmål 15, der blandt andet handler om at beskytte tab af biodiversitet.

    Herefter laver jeg en kobling til den danske samtidskunstner Tanja Jensen, der i sine papircollager har et særligt fokus på naturen. Dette for at vise eleverne, hvordan man kan arbejde med naturen som billedkunstnerisk udtryk.

    Til slut lader jeg eleverne søge efter viden om blomster- og dyreliv på enge. Den viden skal de bruge, når de selv skal i gang med at fremstille billeder. Ligesom jeg også fortæller om og viser dem processen for deres billedarbejde.

    Sådan laver du en eng i kuvert med tegnepapir og farvetkarton

    • Find et stykke tegnepapir A3 format og klip et kvadrat af papiret.
    • Find bladene fra træerne. 



    • Læg på skift blade under papiret og gnid med Neocolor 1 hen over bladet, så strukturen fra et kommer på papiret. Fortsæt til papiret er dækket. 






    • Vend papiret og fold det nu til en kuvert.




    • Fold kuverten ud igen og farv den midterste del og toppen af kuverten med farvekridt. Læg farvekridtet ned og gnid farven på kuverten.


    • Find karton i de grønne nuancer og klip mange forskellige grønne planter. Nogle planter skal være høje og andre lave. 


    • Find kuverten igen. Eksperimentér med at placere de grønne planter i kuverten. Tag eventuelt foto, inden du fjerner planterne igen, Så kan du huske, hvordan de skal ligge.
    • Lim planterne på kuverten. Du skal lime af tre omgange. Først de bagerste planter, så de midterste og til sidst de forreste planter. Kuverten er nu klar til at blive limet sammen.






    • Find et stykke sort karton i A5 format og fold det på midten. Tegn med blyant den ene halvdel af billen på det foldede karton. Klip og fold billen ud. Giv billen lidt farve. Jeg har farvet med rød og lilla. Klip gerne flere biller.






    • Find karton i de farver, du skal klippe blomster i. Her har jeg brugt gul til mælkebøtte, rød til valmue, hvid til kamille og lilla til kornblomst. Klip blomsterne ud fra fri fantasi. Giv dem eventuel lidt farve. Jeg har brugt lilla til valmue og kornblomst, gul til mælkebøtte samt gul og grøn til kamille.


    • Eksperimentér med at placere blomster og bille(r) på den lukkede kuvert. Lim først, når du har besluttet dig helt for, hvor de skal være. Tag gerne et foto, så kan du huske, hvor du valgte, de skulle være.
    • Din eng i kuvert eller kuverteng er nu færdig og klar til at blive udstillet.




    Anvendte marterialer:

    • Tegnepapir A3 format
    • Farvet karton i flere grønne nuancer samt sort, rød, lilla, hvid og gul.
    • Neocolor 1 
    • Nedfaldne blade fra træer gerne forskellige former.
    • Saks og lim
    • Eventuelt bøger med blomster og insekter til inspiration.
    • Eventuelt fotokopier af Tanja Jensens papircollager til inspiration.

    Det er så fedt, når du søger inspiration på min blog, men jeg vil sætte pris på, at du husker ophavsretten og indberetter til Copydan - tekst og node, hvis du bruger min idéer.

    tirsdag den 16. marts 2021

    Sådan kan du lave et stregtegnet ansigt




    I denne uge har jeg lavet en lille film til Hinnerup Billedskoles elever, da vi jo ikke kan mødes grundet Corona. 

    I filmen viser jeg, hvordan de kan tegne ansigter med en laaaaang streg - En stregtegning eller oneline drawing hedder det. 

    Det er stadig meget uvant for mig at lave film, der er så meget nyt at lære, men jeg øver mig, så tag godt imod den.



    Og her følger flere idéer til stregtegninger.












    Og så kunne jeg ikke lade være med at lege med collage bare en lille smule.




    Er du blevet inspireret, må du hjertens gerne bruge min idé, men vær' rar at indberette til Copydan - tekst og node og husk reglerne for ophavsret.

    søndag den 17. januar 2021

    Kattecollager af pap - Lavet af børn i Hinnerup Billedkole

    I efteråret var kattecollager af pap et hit på mit hold i Hinnerup Billedskole. Om dem sagde en af pigerne fra 2. klasse: " Det der puslespil-billede var det sjoveste.... man kan jo ligesom bare bygge flere gange....det skal jeg så meget prøve hjemme".

    Den sætning siger så meget om den umiddelbare glæde ved de skabende processer, som billedkunst kan tilbyde. Det er bare noget af det, jeg elsker ved at undervise børn i billedkunst.

    I kan se børnenes herlige kattecollager herunder, og vil I vide mere om mål, proces og materialer til aktiviteten, har jeg beskrevet det hele her: Beskrivelse af aktiviteten "Kattecollager i pap"
























    Brug gerne idéerne fra min blog, men vær rar at indberette til Copydan tekst og node. Det tager nemlig til at udvikle og beskrive mine idéer.

    Kattecollage af pap


    Et tema som "Det var kattens" sætter så mange tanker og idéer i gang. I hvert fald når man, som jeg, underviser i billedkunst.

    Det er selvfølgelig ikke alle idéerne, man afprøver i praksis, men denne her måtte have liv, især fordi jeg holder meget af at lave collager og helst af genbrugsmaterialer. Genbrugsmaterialer har ofte et fokus i min undervisning. Det giver god mening for mig at have fokus på et ansvarligt forbrug og en ansvarlig produktion, og på den måde for verdensmålene også en stemme i billedkunst.

    Aktiviteten har titlen: "Kattecollager af pap".

    Målene for aktiviteten er, at eleverne:
    • lærer at arbejde fra idéplan og skitser til færdig collage.
    • får viden om katte i samtidskunsten og kunsthistorien.
    • får viden om akromatiske farver (sort, hvid og grå) og monokrom billedfremstilling.
    • lærer at bygge en collage op i flere lag. Her et fokus på for-, mellem- og baggrund.
    • lærer at anvende en akromatisk farvepalet i en monokrom collage.

    Aktivitet før det praktiske billedarbejde
    Jeg begynder med at taler med eleverne om, deres viden om katte. Det kan eksempelvis være kattenes udseende, bevægelser, adfærd, levesteder. Dernæst fortæller jeg eleverne om katte i kunsten - båden den danske og den udenlandske kunst. Til det formål har jeg brugt danske kunstnere som Leif Sylvester og Henry Heerup samt viden fra bogen: "The Book of the Cat - Cats in Art", hvori mange udenlandske kunstnere er repræsenteret. I processen taler jeg også med eleverne om billedernes komposition, herunder for-, mellem- og baggrund, og jeg får dem til at komme med forslag til motiver.
    Vi runder af med at lave blind- og skitsetegninger af katte, der skal bruges til det videre arbejde med kattecollagerne.

    Sådan laver du en kattecollage med pap og maling
    • Find blind- og skitsetegningerne og hvid kardus papir til nye skitser frem.
    • Del kardus papiret op i fire felter og tegn fire kvadrater i god størrelse i felterne på papiret.
    • Tegn fire skitser med idéer til, hvordan din kattecollage kunne se ud.
    • Vælg en af dine skitsetegninger, som du vil arbejde videre med. Hvis du gerne vil bruge noget fra alle dine collager, gør du bare det.
    • Find et stort stykke pap uden struktur. Det vil sige, at papstykket skal være glat. 
    • Klip et kvadratisk papstykke med målene 25 * 25 cm. Det stykke er baggrunden til din collage.
    • Se på dine skitser og vælg, hvilke motiver, der skal være i for- og mellemgrunden på din collage. 
    • Tegn motiverne op på forskellige stykker pap eller sandpapir.  Det er bedst, at motiverne har forskellige overflader/teksturer. Det gør din collage spændende.
    • Undersøg nu, hvor du vil placere motiverne på din baggrund. Du må gerne eksperimentere med forskellige kompositioner. Har du en mobiltelefon, er det en god idé at tage billeder af dine forskellige idéer. 
    • Vælg din bedste idé og lim alle delene på din baggrund. Du kan bruge limstift eller flydende papirlim. Lad din papcollage tørre.


    • Find sort og hvid akrylmaling og bland mindst fire forskellige grå toner af den sorte og hvide maling.
    • Mal din kattecollage i den farve, som du ønsker din baggrund skal have. Tænk over, hvilke farver de andre dele til din collage skal have. Det hele skal nemlig ikke have samme farve. Lad kattecollagen tørre.


    • Mal de andre dele af din kattecollage i sort, hvid eller andre toner af grå. Du skal vælge farver, der har andre toner end baggrunden. Lad din kattecollage tørre.
    • Tegn mønstre med Poscatusch på udvalgte dele af kattecollagen.


    Anvendte materialer:
    • Hvid kardus A3 format til skitsetegninger.
    • Pap (genbrugspap) gerne i forskellige tykkelser.
    • Bølgepap. 
    • Sandpapir.
    • Akrylmaling i farverne sort, hvid og grå.
    • Poscatusch i farverne sort, hvid og grå.
    • Lim enten en god limstift eller almindelig papirlim.
    Se kattecollager lavet af børn fraHinnerup Billedskole lige her: Kattecollager af pap - Lavet af børn fra Hinnerup Billedskole

    Tak fordi du kigger på min blog. Har du lyst til at bruge en af mine idéer, vil jeg blive rigtig glad for, at du indberetter til Copydan tekst og node. Idéerne tager nemlig tid at udvikle.