torsdag den 20. oktober 2016

Et monster sejt relief
Monstre er noget der på en gang fascinerer og skræmmer. Når man arbejder med temaet kan det lægge op til mange forskellige fortolkninger og billedfremstillinger. Der er jo ingen, der virkelig ved, hvordan et monster ser ud, vel?

Jeg har valgt at kalde forløbet: "Et monster sejt relief".

Formålet med forløbet er, at eleverne får mulighed for at bruge deres fantasi, forestillingsevne og kreativitet til at fremstille et rumligt billede med monstermotiv.

Før det praktiske arbejde med billedfremstillingen, viser jeg eleverne udvalgte billeder af relieffer, og vi vil i fællesskab drøfte, hvilke særlige kedetegn reliefferne har. Med andre ord vil vi undersøge, hvordan vi kan bestemme, at et relief reelt er et relief.

Bagefter skal eleverne i grupper gå på opdagelse i Aaron Butchers værker, og de skal lege billeddetektiver og undersøge, hvad Aaron Butchers billeder har til fælles.

Til slut samler vi op fælles i klassen, og så er vi klar til at gå i gang med at lave monster seje relieffer.

De konkrete færdigheds- og vidensmål er, at eleverne:
 • får viden om billedkulturens billedgenrer - herunder relieffer.
 • kan genrebestemme billeder - herunder de særlige kendetegn ved relieffer.
 • får viden om stilarter og formsprog - herunder de særlige kendetegn ved kunstneren Aaron Butchers værker.
 • får viden om farvelære - herunder brug af en farveklang i billedfremstillingen.
Idéer opstår sjældent af sig selv, vi lader os inspirere af hinanden, og det er en berigelse i sig selv. Inspirationen til mine monster seje relieffer har jeg denne gang fra kunstneren Aaron Butcher,  underviseren Cassie Stephens og min herlige kollega i billedskolen Line Frøslev

Min billedfremstilling - fra proces til færdigt relief

Jeg starter med at lave en baggrund på min MDF-plade. Jeg har valgt at bruge gammelt nodepapir. Jeg river nodepapiret i strimler, og limer det på pladen. Når det er tørt vender jeg pladen om og klipper det overskydende nodepapir af.


Herefter er det tid til at tegne mit monster op. Det gør jeg med almindelig tavlekridt. Jeg synes, det er sjovt at lege lidt med beskæring af motivet. Det giver et et helt andet udtryk. Jeg eksperimenterer også lidt med placeringen af øjnene.


Når jeg har fundet frem til mit monster motiv, er det tid til at modellere mit monster op med papmaché. Men før jeg modellerer, limer jeg øjnene fast på baggrunden.Så er det tid til at male baggrunden det gør jeg med fluoreserende akrylmaling. Jeg har valgt farven pink. Bagefter maler jeg monstrets krop med en lækker grøn. Den grønne farve er en komplementærkontrast til pink.


Herefter er det tid til at male munden og tænderne. Det gør jeg med sort og hvid akrylmaling.Når det er tørt, laver jeg skygger på kroppen og rundt om øjnene med en lidt mørkere grøn, og på tænderne bruger jeg en tynd lasur af grå maling. Til sidst tegner jeg pupillerne op.


Det sidste, jeg gør, er at at lave gule tryk på den pinke bagggrund. Jeg laver trykket med enden af en blyant.
Og her kommer endnu et monster sejt relief i en anden farveklang.


Anvendte materialer
 • MDF plade i målene 20cm * 25 cm.
 • Papir til baggrund - gavepapir, mønsterpapir, nodepapir eller gamle kort.
 • Lim - almindelig papirlim.
 • Kridt - hvid eller farvet alt afhængig af, hvilken farve baggrunden er.
 • Varmlimspistol.
 • Styroporkugler i to forskellige størrelser.
 • Papmaché pulver.
 • Akrylmaling - både almindelige farver og fluoreserende (neon) farver.
 • Lille rundt stempel til tryk - enden på en almindelig blyant kan benyttes.

2 kommentarer: