tirsdag den 16. juli 2013

Kan Afrikas dyr blive til marionetdukker? - tjaa hvorfor ikke

Hvem husker ikke Walt Disneys Pinocchio? Jeg gør. Jeg elsker historien om dukkemageren Geppetto og den lille trædukke, der bliver tryllet levende af feen. Faktisk var det denne fortælling, som bragte mig frem til tanken om at lave en marionetdukke i billedkunst.

Beskrivelse af undervisningsforløb:
I formål for faget billedkunst (s. 3) er det beskrevet, at:

"....eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå billedsprog som et kommunikations- og udtryksmiddel.

Jeg forestiller mig, at jeg med dette forløb vil give eleverne mulighed for at få en bredere indsigt i rumlige billeder og billedsproget, der knytter sig hertil, og jeg er helt sikker på, at de også vi få brugt deres fantasi. Temaet er: "Kan Afrikas dyr blive til marionetdukker?"


Idéoplæg til arbejdsproces på holdet:
  • Jeg viser et klip fra Walt Disneys Pinocchio "Der er ingen bånd,der binder mig". Bagefter har vi fælles samtale på holdet om Pinocchio, og dét, at han er havnet i et marionetdukketeater. Videre skal det lede frem til en snak om, hvad et marionetdukketeater og en marionetdukke er. 
  • Bagefter vil jeg bringe billeder af Afrikas dyr på banen. I grupper vil jeg lade eleverne drøfte, hvordan det er muligt at lave dyrene om til marionetdukker. Jeg tænker, at det sætter en masse tanker og idéer igang.
  • Til slut viser jeg eleverne pelikanen, som jeg har lavet, og jeg vil fortælle dem om min proces for det praktiske billedarbejde. Derefter håber jeg, at eleverne er klar til at fremstille deres egne afrikanske dyr.

Min egen billedfremstilling - proces og produkt:
Første skridt er at finde materialerne frem og klippe dem til, så jeg kan bruge dem til fremstilling af min marionetdukke, som i dette tilfælde bliver en pelikan. Ud af en gammel æggebakke har jeg klippet dele til krop, hals, hoved og fødder.



Herefter laver jeg pelikanens ansigt, og jeg maler de forskellige dele med akrylmaling. Til vinger og hovedfjer har jeg brugt noget gammelt bølgepap, men andre former for pap kan også bruges.



Undervejs i processen monterer jeg snorerne, som skal blive til pelikanens "føreliner". Der skal tænkes lidt, når snorerne skal monteres, for de skal på plads før pelikanen samles helt. 



Her er resultatet af den færdige pelikan, som har været på vandring i den danske skov, som alternativ til den smukke afrikanske natur.







Anvendte materialer:
  • Billede af et "selvvalgt" afrikansk dyr til inspiration.
  • Gamle æggebakker til krop, hals, hoved og fødder.
  • Bølgepap eller andet pap til vinger og hovedfjer.
  • Snor/tyndt reb til føreliner.
  • Malertape til samling og montering
  • Gaffatape til montering og fastgørelse af føreliner.
  • Akrylmaling til farvelægning af pelikanen.
  • Sløjfebånd til hoved- og vingefjer.
  • Tyl til hale

Jeg tror, at det her kan blive et rigtig sjovt projekt, og det vil blive en spændende udfordring.

2 kommentarer:

  1. Hvor er den flot! Hvad har du i enden af snorene i toppen? Nogle pinde?

    Hilsen Elena

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Elena,

      Jeg har to grene i enden af snorerne. De er lette at finde i skovbunden, og så tager det kun få minutter at save dem til :)

      Venlig hilsen

      Tatjana

      Slet