søndag den 16. september 2012

De organiske former - et forløb med Hundertwasser.


Papirformat A6, skitse optegnet med blyant, farvelagt med Berol tuscher. Konturerne er optegnet med smal sort sprittusch.

Papirformat A3, skitse optegnet med blyant, farvelagt med Colour Line, flydende akvarelfarve. Konturerne er optegnet med sort sprittusch.

For nogen tid siden havde jeg dette farverige forløb om Friedensreich Hundertwasser. Det var et forløb, som både drenge og piger blev meget optaget af, og ikke mindst blev de meget stolte af deres billedfremstillinger. Det blev deres billedkunstlærer i øvrigt også.
Billederne herover har jeg fremstillet, så eleverne kunne få en idé om, hvordan et færdigt billedarbejde kunne komme til at se ud. 

Processen til billedfremstillingen forløb således:
 1. Jeg gav eleverne et oplæg om Friedensreich Hundertwasser, hvor vi talte om det unikke ved hans kunst blandt andet farverne og dét, at han var meget inspireret af naturen og de organiske former. Til formålet havde jeg fremstillet en power point præsentation, og jeg havde desuden fundet billeder i bogen: "Hundertwasser". Bogen er skrevet af Wieland Schmied og udgivet af forlaget Taschen i 2009.
 2. Elevernes første billedfremstilling var i A6 format. De fik til opgave med blød blyantsstreg at tegne deres helt egen skitse med inspiration fra Hundertwassers kunst.
 3. Da det var gjort, skulle eleverne farvelægge deres skitser, og til det lille billede foregik det med Berol tuscher. I forbindelse med farvelægningen kom vi også ind på farvecirklen og særligt farvekontrasterne.
 4. Herefter skulle eleverne optegne konturer på deres billeder med en smal sort sprittusch.
 5. Til sidst blev billederne monteret på selvvalgt farvet karton, som således skabte en ramme om billedet.
Da eleverne var meget begejstret for at arbejde med dette forløb, besluttede jeg, at de skulle prøve at overføre deres billedfremstilling til et større format og det gjorde de. Det forløb på samme måde, som beskrevet herover, men A6 formatet blev udskiftet med et A3 format, og farvelægningen foregik med Colour Line - flydende akvarel i stedet for Berol tuscherne.
Billederne herunder er alle elevproduktioner i A6 format. Desværre nåede jeg ikke at tage billeder af A3 produktionerne, men jeg kan godt fortælle, at det var en virkelig skøn farvepalet at se på.
2 kommentarer:

 1. Festligt og livligt, elsker selv denne stil og er også facioneret af Hunterwasser
  VH Lydia
  www.lydian.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de rosende ord, og ja jeg bliver også i herligt humør af den farvepalet Hundertwasser serverer.

   Slet